Det må vara varmt och skönt i såväl Mexiko som på Kanarieöarna under hösten, men har vi tur bjuder Sverige på en vacker höstlovsvecka. Med träd som fullkomligt exploderar i ett färgsprakande hav av rött, gult och orange är det svårt att inte dra på smilbanden. Att kunna kura upp sig under en filt i soffan med en kopp te och läsa en bra bok i ett rum fyllt av levande ljus är inte så dumt. Hösten är mysig helt enkelt! Vill du se dig om i vårt vackra land under höstlovet har du hittat rätt. Här ger vi dig 10 tips till ett makalöst lov på hemmaplan.

1. Staycation / Daycation

Utforska en ny stadsdel, häng på ett mysigt café eller en restaurang du aldrig besökt tidigare (hämta inspiration från TripAdvisor eller bloggar). Ta en Daycation på ett spa. De flesta spaanläggningar i landet erbjuder underbara dagspaket. En snabb flykt från vardagen som ger dig ny energi.

2. Upplev en svensk stad du länge haft lust att besöka

Besök några av våra stora städer som Stockholm, Malmö och Göteborg. Eller varför inte upptäcka en mindre ort i närheten, kanske Gränna med sina polkagrisar och båtar över till Visingsö eller caféstaden Alingsås som 27 september till 3 november tänder upp staden i vad de kallar Lights in Alingsås. Vårt vackra land kryllar av spännande orter som väntar på att få upptäckas.

3. Vandra

På svenska turistföreningens hemsida hittar du massor av vackra vandringsleder över hela landet, allt från krävande veckolånga fjällvandringar till dagsturer över slätterna i Skåne. Vandra i vikingarnas spår på Roslagsleden, med vargar i Tivedens Nationalpark eller genom Vålådalsfyrkantens gammelskogar. Det finns något för alla smaker och önskemål, du kan även välja om du vill vandra på egen hand eller tillsammans med andra på en organiserad tur. Vacker natur och träning i ett.

4. Mysig hotellweekend

Stäng in dig och någon du tycker om på ett mysigt hotellrum med skön säng, room service och bra filmer. Tröttnar ni på det kan ni kasta er ut i stadens kulturella och historiska äventyr, äta på en romantisk restaurang eller gå på bio. Har ni bokat in er på ett hotell med spa eller i alla fall en jacuzzu och bastu kan ni gotta er här en stund innan ni återvänder till hotellrummet.
– Läs mer i vår guide Sveriges 5 hetaste spahotell i höst. 
– Hitta ditt hotell på hemmaplan här.

5. Smaka på Sverige

Är du en livsnjutare som uppskattar det goda här i livet? Varför inte åka på en matresa genom landet? Låt dina smaklökar uppleva en kulinarisk roadtrip i sällskap med någon du tycker om. Res på egen hand eller boka in en organiserad tur. Det finns flera att välja mellan, vad sägs till exempel om en matresa genom Västsveriges Skafferi med besök hos lokala matproducenter som tar dig från västkustens salta hav till Göta Kanals lugna vatten? Resan är fylld av besök hos små mysiga gårdsbutiker och skickliga matproducenter som förvaltar sina råvaror med en stor dos kärlek.

6. Äventyr för hela familjen

Många av Sveriges familjenöjen har öppet året om och det finns gott om aktivieter att välja mellan. Vilken passar din familj bäst? Om du och dina barn gillar rymden och att experimentera finns det gott om bra ställen att besöka; bland annat Balthazar Science Center i Skövde, Navet i Borås och Fenomenalen i Visby. Simhallar, badhus och äventyrsbad brukar locka de allra flesta barn, det passar dessutom utmärkt om vädret inte är toppen. Rastlösa barn brukar även uppskatta lekland i alla dess former och storlekar, dessa brukar finnas i så gott som alla medelstora städer landet runt. Här kan barnen go bananas bland rutschkanor, klätterställningar och bollhav. De lite större barnen/ungdomarna kanske föredrar något äventyrsland i form av “Fångarna på fortet” eller “Boda Borg” där de kan lösa gåtor och utföra en massa roliga uppdrag. Laserdome brukar också vara mycket uppskattat bland de lite större barnen. Dessutom riktigt bra träning!

7. Museum

Runtom i landet finns det museer som anordnar speciella höstlovsarrangemang, ibland är det till och med gratis. Besök något i din hemstad eller ta bilen, tåget eller bussen till en annan stad och res tillbaka i historien eller imponeras över gigantiska däggdjur. Barnkulturcentrum i Nyköping är ett unikt museum med något för hela familjen. I Göteborg hittar du allt från Sjöfartsmuseet till Naturhistoriska museet. Fri entré för barn och ungdomar under 25 år och för endast 100 kronor (2019) får du som vuxen en årsbiljett till flera av Göteborgs museer.

8. Djurparker, golf och tree top adventure

Sveriges aquarium och tropikarium har öppet året om, dessutom håller flera av Sveriges djurparker extraöppet på höstlovet. Bland annat Norden Ark, Kolmården, Borås Djurpark, Orsa Björnpark och Skånes Djurpark. En stor fördel med att besöka en djurpark under hösten är att djuren alltid är piggare och mer benägna att visa upp sig jämfört med under högsommaren när solen skiner. En annan plats värd att besöka är Isaberg som ligger i de småländska skogarna, endast cirka 2 timmar från Göteborg. Gör det som en dagsutflykt eller sov över i någon av deras mysiga stugor. Här kan du välja och vraka mellan aktiviteter som matlagningskurser, klättra bland trädtopparna, spela golf eller köra segway offroad. De har dessutom en väldigt rolig lekplats.

9. Höstmarknader

Kanske finns det en höstmarknad i närheten av dig under höstlovet? Barnsemester.se har sammanställt en lista över höstens alla marknader som du kan se här. En mycket uppskattad höstmarknad är den på Astrid Lindgrens Värld under höstlovsveckan. Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump och de andra är där varje dag tillsammans med mer än 60 utställare och hantverkare, glasblåsare, träskulptörer och många fler.

10. Ta en båttur

På färjorna brukar det finnas gott om roliga saker att göra för barnfamiljen under höstlovet. Välj mellan en 22-timmarskryssning mellan Stockholm och Mariehamn med roliga aktiviteter varje dag, Helsingforskryssning med besök på Sea Life Helsinki eller båt mellan Helsingborg och Helsingör för att ta dig vidare till Köpenhamnmed sitt stora utbud. Bland annat brukar Tivoli ha Halloweentema i hela parken i månaden runt höstlovet. Då blir Tivoli härligt hemskt och pyntas med allt som hör Halloween till.